Wednesday, April 12, 2006

Resepi hari ini

My favourite recipe nih..ha..sapa nak cuba..jgn segan2...

Ayam Panggang Madu

Kepak ayam 1 kg [dlm anggaran 10 kepak]
Madu setengah cawan (ikut suka manis)
3-4 sudu sos tiram
2-3 sudu kicap cair
Air 1/2 cwn

Bahan kisar
halia 2 inci
bawang putih 10 biji


Cara: Kisar bahan kisar hingga lumat. satukan semua bahan kisar bersama madu, kicap cair, dan sos tiram. gaul bersama kepak ayam. Masukkan dlm kuali dan masak ayam bersama sos tadi dgn kaedah merebus. Masukkan air 1/2 cwn utk masakkan ayam. Balik2kan ayam dan tutup kuali supaya ayam masak sekata. Bila dah 3/4 masak, angkat ayam sahaja ke dlm bekas lain. Sementara itu teruskan memasak sos hingga likat dan cukup rasa. Setelah likat, masukkan kembali ayam tadi dan gaul rata. tutup api. Pasangkan api gril oven 180-200 degree. Panggang ayam tadi ke dlm oven hingga agak2 garing. Siap utk dihidang.

No comments: